Látnivalók

LÁTNIVALÓK

Fedezd fel Buzsákot, ezt a gyönyörű, takaros kis falut és annak környékét!

Buzsák, a Balaton déli partján, Fonyód városától, 5 km-re délre helyezkedik el. Falu lakossága kb. 1 300 fő, viszont a faluban minden szolgáltatás megtalálható. Kettő étterem, főként magyaros ízekkel, posta, orvosi rendelő és élelmiszer bolt.

Buzsáki Népművészeti Tájház


A tömésház a 19. században épült, módos paraszt portája volt, ami jól látható a telek nagy méretén és gazdasági épületin. A Tájházzá alakítása után megláthatjuk, hogyan éltek az emberek régen, szabadkéményes formában épített nádfedeles házukban, „tisztaszobával”, lakószobával, amely ma kiállítótérként funkcionál. Himzések, textíliák, fafaragók munkái díszítik a Tájáz szobáit.

A Tájház udvarán pedig egy nagy szabadtéri színpad található, ahol különböző programokat rendez a falu.

Fehér Kápolna


Buzsák legrégebbi műemléke a 13. században épült. A gyönyörű középkori kápolna az Öreglak felé vezető úton haladva, földes út mentén, a Kápolnási-dűlőben található. A kápolnával szemben pedig a ceriai pincesoron nézhetjük a szebbnél szebb, akár 100 évnél is öregebb pincéket.

A Nanica vendégháztól egy 30 perces könnyű séta vagy egy 10 perces tekerés. A kápolna és a pincesor környékét érdemes körbejárni, akár egy egész napos kirándulással, piknikkel egybekötve.

Buzsáki Nagyboldogasszony Római Katalikus Templom


Gyönyörű templom, orgonájáról, ólomüvegből készült ablakairól és természetesen a buzsáki hímzéssel készült miseruháiról, oltáráról híres.

Wellness, relax, gyógyulás


Csiszta Fürdő – Termál fürdő, amelyet 1956-ban fedeztek fel geológusok, miközben kőolaj után kutattak.

A 42 fokos, enyhén kénes víz, jótékony hatással van reumatikus, mozgásszervi, bőrbetegségek kezelésében.

Hamarosan elkészül a Balatonfenyves-Csisztapuszta közötti kisvasút helyreállítása és újraindítása, amely majd összeköti a települést a Balaton parttal.

Piacok


Fonyódi termelői piac vár Benneteket szombat reggelenként egész éven át. Finom sajtok, zöldségek, hústermékek, virágok, lángos, kürtüskalács és még sok finom falat.

Majorka Turisztikai központban Balatonfenyvesen, Két Kakas Gasztro és Kézműves Piac minden vasárnap reggel, nyári időszakban csütörtökön reggel is várja igényes vásárlóit.

Fesztiválok, Koncertek


Fonyód, Balatonboglár és Balatonlelle is bővelkedik programokban egész éven át. Kezdve a Fonyódi Kolbászfesztivállal (február elején), Balaton átúszás Balatonbogláron (július elején), Balatonboglári Szüreti Fesztivál (augusztus 20 ), Balatonlellei Bornapok (augusztus első hete) valamint a Kultkikötő színházi és zenés előadásai a balatonboglári Kék Kápolna és Művelődési Ház szabadtéri színpadán csak néhány a sok program közül.
Fonyódon a strand környékén egész nyáron hétvégenként koncerteket szerveznek a szabadtéri színpadon.
Balatonbogláron a Borudvar ugyancsak egész nyáron nyitva tart, hétvégén általában kellemes élő zenével.

Buzsákon pedig a legnagyobb események közt szerepel a Buzsáki Búcsú – augusztus első vasárnapján, a Pünkösdi Mulatságok, főzőversennyel egybekötött zenés összejövetel, valamint ősszel a Szüreti Mulatságok, parádés, traktoros és lovas felvonulással.

Somogyvámos – Pusztatemplom és Krisna völgy


Pusztatemplom Somogyvámos délnyugati határán található, középkori templom, amely 1220 környékén épülhetett. A templomot egykor falu vette körül, mára már azonban csak puszta van körülötte. Szervezett túrakon is részt lehet venni, valamint néha misét is tartanak ebben az ókori varázslatos templomban.

Krisna völgy – Közép-Europa legnagyobb és legszervezetebb ököközössége. Több, mint 950 fa és bokor található a Krisna völgy botanikus kertjében. Az indiai kulturális közösség és a Biofarm minden korosztály számára megfelelő kikapcsolódási lehetőség biztosít. Megkóstolhatjátok a finom vegetráriánus ételeket, vásárolhattok különböző natúr alapanyagból készült termékeket a kis üzletben és megcsodálhatjátok a szent Templomot. A gyerekek pedig felfedezhetik a ‘szeretett’ állatartás örömeit például a teheneket és ökröket.

Érdekes és számos túristát vonzó esemény a Krisnavölgyi Búcsú július hónapban.

Fonyód – Várhegyi kilátó


A kilátó a Várhegy 231 m magas csúcsán egy Árpád kori földvár maradványaira épült. A kilátó 4 emeletes faszerkezetű építmény a tetején egy antennatartó árbóccal, amelynek magassága 48 m.

A negyedik emeletről, amely 14 m magas, szép időben belátni a Balaton teljes nyugati és középső medencéjét.

Balatonboglár – Gömbkilátó és Kalandpark


A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll. 2012-ben újra felújították és díszkivilágítással látták el, amely még az északi partról is látszik. Gyönyörű panoráma van a Balatonra nézve, kedvenc helyünk volt gyermekkorunkban. Sokat jártunk ide télen szánkózni és tökéletes helyszín egy romantikus naplementéhez is. 2020-ban elnyerte az „Év Kilátója” címet is!

Kalandpark és Bobpálya a Gömbkilátó mellett nagyszerű program a gyerekek és felnőttek részére is. A parkban megtalálhatod még a hófánk pályát, kötélpályát, tranbulint és akár falra is mászhatsz!

Kék és Vörös Kápolna


A két kápolna Balatonboglár emblemikus épületei, hosszú ideje a képzőművészet templomai, ahol nyaranta nagyszerű tárlatok tekinthetőek meg. A két kápolnát Szent Erzsébetről elnevezett park köti összi.

A Vörös Kápolnának a szabadtéri színpadán kulturális és zenei programok várják az érdeklődőket egész nyáron. Természetesen innét is gyönyörű a kilátás.

Vadászat és Horgászat


Buzsák és környéke nagyszerű terület mindkét hobby, vagy sport űzésére. A Cseralja Vadásztársasághoz tartozik, Buzsák, Lengyeltóti és Fonyód térségében 3000 hektár erdő és mezőgazdasági terület.Valamint egy 150 ha-os halastó is.

Hazai és külföldi vadászok is kedvelt vadászterülete ez a somogyi térség.

Kirándulás, Turázás, Biciklizés


Számos túraútvonal van Buzsák és környéken, amely alkalmas gyalogos vagy biciklivel való felfedezésre. Fonyód könnyen és gyorsan megközelíthető kerékpárral, ahonnét pedig rá lehet csatlakozni a Balaton körüli bicikli útra. Hamarosan elkészül az új bicikli út Fonyód és Somogyvámos közt, amely a Krisna völgyet köti össze a Balatonnal.

Buzsák és a somogyi dombság is csábító túraútvonal, szőlő dűlőkön, erdős részeken keresztül, nem kíván különös fizikai igénybevételt.
Nanica vendégházban 2 db kerékpár áll rendelkezésre kedves vendégeink részére. Valamint további 2 db kerékpár igény esetén beszerezhető.

Balaton Part


A Balaton part nyáron és igazából egész évben nyújt vizi sportolási és kirándulási lehetőséget. Szörf, vitorlázás, Sup, Sup jóga, vagy akár séta hajókázás egy badacsonyi kirándulással egybekötve, mind tartalmas program. Nyári időszakban Fonyód-Badacsony közt üzemel a katamarán és a gyorshajó is.

Télen pedig a korcsolya veszi át a szerepet, ha a balatoni jég nem is alkalmas, számos jégpályát hoznak létre pl. Balatongogláron és Balatonlellén is. Egy jó forralt borral és zsíros kenyérrel, kipirult arccal megpihenhetünk egy kiadós korizás után.